Potpredsjednik Edin Đerlek

Rođen 23. 01. 1987. godine u Beogradu, gdje završava osnovnu i srednju školu “Osmu beogradsku gimnaziju.”

2006.godine upisuje Institut za arapski jezik u trajanju od tri godine na Univerzitetu ”Abu Nour“ u Damasku (Sirija) koji uspješno završava u rekordnom roku.

2009.godine upisuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsjek Šerijatsko pravo, koji završava sa izvanrednim rezultatima gdje je proglašen za studenta generacije 2010-2014. godine.

Tokom studija je izabran za predsjednika Studentskog parlamenta FIS-a tri godine zaredom, potom i potpredsjednika  Unije studenta islamskih fakulteta (USIF) i asistenta urednika časopisa “Talib”.

2015.godine upisuje master studije na Fakultetu za islamske studije.

2016.godine upisuje Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu koji završava sa izvanrednim rezultatima i diplomira sa ocjenom deset (10) na temi: ¨Diplomatija¨.

Pararelno sa osnovnim i postdiplomskim studijama obnaša nekoliko važnih funkcija: 

 • 2014.godine je imenovan za šefa kabineta akademika muftije Muamera Zukorlića i sekretara Muftijstva sandžačkog pri Islamskoj zajednici u Srbiji;
 • 2014.godine je izabran za portparola stranke Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), sadašnji naziv Stranka pravde i pomirenja (SPP);
 • 2014.godine je imenovan za asistenta na Fakultetu za islamske studije zahvaljujući izvanrednim rezultatima na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi;
 • 2015.godine je imenovan za profesora u Medresi Gazi Isa-beg na predmetu Filozofija;
 • 2016.godine je izabran je za direktora Političke akademije;
 • 2016 i 2020.godine je bio kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije;
 • 2016 i 2020.godine je izabran za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara;
 • 2014 i 2018.godine je izabran za vijećnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV);
 • 2018.godine je izabran za generalnog sekretara Stranke pravde i pomirenja;
 • 2019.godine je imenovan za asistenta na Internacionalnom univerzitetu i profesora u Ekonomsko-trgovinskoj školi;
 • 2021.godine je izabran za člana Odbora za rodnu ravnopravnost pri Skupštini grada Novog Pazara kao i člana mnogih stručnih komisija i tijela;.
 • 2022.godine je izabran za potpredsednika Stranke pravde i pomirenja.

Objavio je nekoliko naučnih radova, učesnik je mnogobrojnih seminara, naučnih skupova i međunarodnih konferencija i samita širom svijeta.

Iza sebe ima veliki broj gostovanja na državnim, lokalnim televizijama i radio stanicama.

Njegovi upečatljivi govori u Skupštini grada Novog Pazara su praćeni čvrstim argumentima sa humanizirajućim diskursom artikulisanim isključivo u interesu građana.

Uspješno i predano je posvećen političkom djelovanju, ali i humanitarnom radu koji je posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije Covida-19, gdje je sa svojim timom pomogao na stotine porodica širom zemlje što su zabilježile brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Tečno govori tri strana jezika: arapski, engleski i ruski.

Svršenik je Vašingtonskog instituta za globalne političke lidere kao i Škole političkih studija Savjeta Evrope i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.